back to blog

Beste baas: ik pik het niet langer!

 Beste baas.....

Ik werk hier nu al weer bijna 5 jaar. Maar ik ben het helemaal zat. Ik baal ontzettend van dat ouderwetse gedoe rondom het beoordelen bij dit bedrijf. Elk jaar weer die zelfde rituele dans waarvan ik het gevoel heb dat het niet over mij gaat.

Ook afgelopen jaar heb ik het weer ervaren alsof het snel nog even voor het kerstdiner "afgeraffeld" moest worden. Je had ter voorbereiding op ons gesprek een paar woordjes op papier gezet. Ik mocht niet eens wat zeggen van je omdat dat niet hoort bij een beoordelingsgesprek. Ik heb mij het hele jaar enorm ingespannen en deze manier van beoordelen doet geen recht aan de erkenning voor mijn prestaties. Ik vond het zelfs een belediging, een afknapper. Je mag eerlijk weten dat ik heb daarna overwogen om elders te gaan solliciteren en nog speel ik met die gedachten. 

Wat ik wil? Een eerlijk proces waarin we goed afspreken wat er verwacht wordt van mij. Dan kan ik me daar op richten en in vastbijten. Ik wil me ook verder ontwikkelen en aan het eind van het jaar het gevoel hebben dat ik ben gegroeid. Ik wil dat het beoordelen niet iets is dat we uitsluitend aan het eind van het jaar doen. Ik wil een continu proces waar ik zelf ook wat te zeggen heb. En waarom maak je gebruik van een evaluatieformulier dat voor iedereen het zelfde is? Ik wil maatwerk, afgestemd op mijn persoonlijke ontwikkeling. 

Ik heb bij een goede vriendin die bij een mooi bedrijf werkt gezien hoe het ook kan. Daar werken ze met een geweldig softwareprogramma waarin je alles kunt vastleggen. Ze kan zelf ook aantekeningen maken en feedback geven aan haar collega's! En als het dan beoordelingstijd is dan begint het proces met een zelfbeoordeling. Dat wil ik ook. Zullen we eens een demo aanvragen van dat programma? Kunnen we er samen naar kijken. 

Meer weten over wat Trakstar voor jouw onderneming kan betekenen?

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.