Als je resultaat wilt moet je duidelijke doelen stellen!

Image of Dries Vinke
Dries Vinke

 

 

 

Om de concurrentie voor te blijven zijn bedrijven altijd op zoek naar de nieuwste technieken om dit waar te maken. “Competitive advantage” heet dat in de marketing terminologie.

Maar nieuwer wil niet altijd zeggen dat het beter is. Veel organisatie zijn bezig met “agile performance management”. Agile staat voor behendig of lenig. Op zich is dat helemaal goed. Als het tegenovergestelde zou betekenen dat je star of lomp omgaat met het performance management proces dan is er niets op tegen om zaken flexibel te benaderen. Prima dat organisaties tegenwoordig continu feedback willen geven en dat de dialoog over iemands functioneren “ongoing” is. Daar ben ik een grote voorstander van. Het draagt bij aan het resultaat en zorgt ervoor dat iedereen met de neus dezelfde kant op staat. Alles is beter dan het traditionele beoordelingsproces, daar is meer dan genoeg bewijs voor te leveren. Lang leve Het Nieuwe Beoordelen! 

Een kritische kanttekening die ik wil maken bij alle mooie initiatieven voor constante feedback: alleen maar feedback geven is niet genoeg! Een survey gehouden onder 9500 medewerkers en 300 Managers door CEB laat zien dat het ontbreken van duidelijke doelstellingen schadelijk is voor de prestaties! Die daalde maar liefst met 28%!

De andere kant op: al jaren geleden is bewezen dat het stellen van duidelijke doelstellingen de prestatie van de organisatie met 11 tot 15 % laat stijgen!! Stelt u zich eens voor wat dit doet met de performance van uw organisatie! 

De moraal van dit verhaal: vergeet niet om duidelijk doelen te stellen en die heel goed te communiceren met de medewerkers in de organisatie! Ze blijken een duidelijk richting te geven en daarmee mensen aan te zetten tot de gewenste prestatie. Hou derhalve ook rekening met dit essentiële onderdeel in de zoektocht naar de beste software ter ondersteuning van het performance management proces. Leuk hoor die hypermoderne appjes waarmee je op je smartphone direct na een vergadering van de projectgroep feedback kunt geven over jouw collega! Het helpt met het vormen van een opinie over de performance van een medewerker maar vergeet niet dat dit slecht een onderdeel is van de hele cyclus. Vergeet niet duidelijk goals te stellen in jouw organisatie!!

Trakstar, Employee Performance Software, maakt het stellen van doelen wel erg eenvoudig. Medewerkers en Managers kunnen doelen toevoegen en Trakstar helpt om ze SMART te maken. Desgewenst kun je een doelstelling eenvoudig voorzien van een aktieplan. Trakstar combineert hiermee "the best of both Worlds". Hiermee komt die 11 tot 15 % stijging in de prestatie onder handbereik.

Conclusie: je maakt beoordelingen flexibel (agile), je maakt continue feedback makkelijk te geven en je vergeet het essentiële onderdeel niet: DOELEN STELLEN! Demo? 

Blog posts

Lees meer

Image of Dries Vinke
Dries Vinke

Digitaal beoordelen? Zo overtuig je jouw directeur!

 Sommige ondernemingen en instellingen blijven gebruik maken van het oude beoordelingsinstrument....

Read more
Image of Dries Vinke
Dries Vinke

Hoe verhoog je de betrokkenheid van medewerkers bij het beoordelingsproces?

Veel werknemers en managers zijn geen grote fans van het functioneringsgesprek. Ontevredenheid met,...

Read more