Het effect van performance management software op de persoonlijke ontwikkeling 

Image of Dries Vinke
Dries Vinke

Uit diverse onderzoeken blijkt dat niets motiverender is dan groei! Het effect van groei in een functie heeft een veel langduriger effect dan een salarisverhoging. Als er dus iets is wat werknemers graag willen, dan is dat groeien. Het is belangrijk om ontwikkelingsmogelijkheden te hebben binnen een bedrijf. Of het nou gaat om groei binnen een functie of groei in een loopbaan. Eén van de belangrijkste taken van het management is dan ook ervoor te zorgen dat werknemers zich voortdurend kunnen ontwikkelen, als deel van de organisatie.

Uit onderzoek onder 4300 werknemers kwam naar voren dat 74% het gevoel had dat ze niet hun volledige potentie bereikten op hun werk. Dit artikel geeft op een pragmatische wijze aan hoe het management de ontwikkeling van hun werknemers voortdurend kan stimuleren. Wat dien je te doen? Stel doelen, monitor de prestaties en geef feedback! Dat zijn de sleutels tot succes voor jouw werknemers.

 

1. Stel doelen

Door doelen te stellen zorgt u dat alle neuzen dezelfde kant op staan binnen uw organisatie. Daarnaast bevordert het stellen van doelen ook de de focus en de drive van de medewerkers. Ook helpt het bij de evaluatie van de prestaties. Het is nooit te vroeg om daarmee te beginnen, neem het direct mee in het inwerktraject. Wist u dat 40% van de werknemers die slecht zijn ingewerkt binnen het eerste jaar weer vertrekken.

Aan de slag: Stel doelen voor uzelf, voor uw team en voor al uw werknemers. Benadruk dat het belangrijk is om ook dagelijks doelen te stellen. Het verhoogd de productiviteit en daarmee wordt ook doelgericht werken en het werken aan doelen een vast onderdeel in de cultuur van uw organisatie. Essentieel is het verkrijgen van “buy-in” over de te stellen doelen, van beide kanten moet er commitment zijn. Laat uw medewerker zelf een inschatting maken van de te behalen doelen. Overleg de gewenste uitkomst en bekrachtig ze.

 

2. Monitor prestaties

25% van de werknemers zou tevredener zijn wanneer zij de kans krijgen om te doen waar ze echt goed in zijn. Zorg dat u de sterke en de zwakke punten van uw team goed in kaart hebt. Zo bent u beter in staat om elk teamlid de juiste plek te geven en ieder vanuit zijn of haar eigen kracht te laten werken.

Misschien merkt u dat de kwaliteit van het werk afneemt, dat werknemers zich terugtrekken of dat er sprake is van een algehele ontevredenheid. Open communicatie met de werknemer is dan cruciaal. Waarom wordt dit gedrag vertoont? Gaat het om de functie? Ligt het aan de afdeling? Het is belangrijk om bij dit soort gesprekken de prestaties van een werknemer te verbinden aan de hele organisatie, niet alleen aan zijn eigen functie. Dit helpt de werknemer te matchen met het voor hem of haar beste takenpakket.

Aan de slag: Monitor de prestaties van uw medewerkers consequent, bijvoorbeeld elke week. Is er een verschuiving zichtbaar in de prestaties dan kunt u die vroegtijdig herkennen en actie ondernemen. Leg zaken vast.

 

3. Geef feedback

Continue feedback is cruciaal voor een werknemer. Neem de tijd om dagelijks, wekelijks of maandelijks feedback te geven. Zo blijft uw team op de juiste koers en uw werknemers hoeven zich geen zorgen te maken dat zij niet naar verwachting presteren. Zij weten namelijk precies wat er verwacht wordt. En gaat het om pittige feedback? Dan is het belangrijk om te weten dat uw werknemers veel beter kunnen omgaan met kritische feedback wanneer zij ook lof ontvangen voor de keren dat hun taken wel succesvol uitvoerden.

Aan de slag: Stimuleer feedback. Niet alleen met software, maar communiceer ook persoonlijk met de werknemers. Neem te tijd voor hun. Geef hen de coaching en training die zij nodig hebben.

 

Laat uw werknemers schitteren

Ontwikkelingsmogelijkheden zijn een van de belangrijkste motivaties voor werknemers. Investeer als manager uw tijd in de ontwikkeling van uw team. Wanneer het goed gaat met uw werknemers, met uw team, gaat het ook met u goed. De drie cruciale punten persoonlijke ontwikkeling van uw werknemers zijn: het wijzen van de ontwikkelingsroute, het evalueren van de prestaties en het sturen en feedback geven.

Trakstar biedt u alle functionaliteiten voor het stellen van doelen, werknemersbeoordeling en prestatiemanagement. Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Vraag een demo aan.

Demo Trakstar

Blog posts

Lees meer

Image of Dries Vinke
Dries Vinke

Maak het beoordelingsproces onderdeel van Performance Management

Performance Management is een proces dat de link legt tussen de doelstellingen en de strategie van...

Read more
Image of Dries Vinke
Dries Vinke

Werken met een Persoonlijk Ontwikkel Programma (POP)

Leestijd 8 minuten

Bron: Deze blog is geschreven door de redactie van Rendement Online.

Read more