Digitaal beoordelen? Zo overtuig je jouw directeur!

Image of Dries Vinke
Dries Vinke

 Sommige ondernemingen en instellingen blijven gebruik maken van het oude beoordelingsinstrument. Aan het eind van het jaar krijgt de HR manager weer de instructie om de, al jarenlang gebruikte, formulieren weer te distribueren. Niemand heeft echt tijd, niemand staat te wachten op weer dezelfde drill. En we zijn al zo druk zo aan het eind van het jaar. 

Maar goed, iedereen doet weer zijn best en traditioneel gaat de “baas” met zijn “knecht” om de tafel en krijgt de knecht te horen wat er goed ging, maar vooral wat er niet goed ging…

Gevolg? Demotivatie. Maar ja, als alles weer klaar is dan is het maar weer geweest en gaan we over tot de orde van de dag… Herkenbaar?
Gaan we het volgend jaar weer zo doen? Fijn. Stop dan met lezen van deze blog. Wil je weten of het ook anders kan? Lees dan verder.

Wat dacht je van een financiële stimulans om over te stappen naar een digitaal systeem? Uiteraard kost de implementatie van een nieuw systeem geld. Deze programma’s zijn meestal online software oplossingen (Software as a Service) en dienen op maat gemaakt te worden. Je sluit hiervoor een abonnement af waarmee je het kunt gebruiken.

Maar wat kost het oude beoordelen eigenlijk? Wat dacht je van deze cijfers:

 Kosten beoordelingen.png 

Voor een onderneming met 50 werknemers is de organisatie al snel 274 uur onderweg. En dat omgerekend in kosten is dat € 11.000 in medewerkersuren.

Dit zijn dus jaarlijkse kosten. Overgaan op digitaal beoordelen biedt vele voordelen. Feitelijk digitaliseer je de Performance Cyclus. Daarmee krijgt het beoordelen een hele andere dynamiek en een hele andere dimensie in de organisatie. Uit vele publicaties blijkt dat beoordelen een continue process moet worden en niet uitsluitend aan het einde van het jaar. In mijn vorige blogs ben ik dieper ingegaan op de voordelen van digitaal beoordelen.

In dit blog focus ik graag op de financiële implicaties van een digitaal systeem.

Digitaal beoordelen kost een onderneming minder tijd en de processen gaan veel gestroomlijnder dankzij email reminders uit het systeem. Klanten van Trakstar werd gevraagd om het vroegere proces te vergelijken in tijdsbesteding t.o.v. het proces met Trakstar:

Dit is de uitkomst:

Dagen beoordeling klaar.png

Je gaat vele uren besparen waardoor mensen in de organisatie tijd hebben om te doen waarvoor ze zijn aangenomen! De ervaring leert dat je die 274 uur kunt reduceren met 50%. Dat is dus een besparing van minimaal € 5500. Even ter vergelijking: Trakstar kost u voor 50 gebruikers € 3340 per jaar. Dus het digitaliseren van het process gaat geld opleveren, in dit geval € 2200!

Komt nog bij: de uitkomst van de analoge beoordelingssessies is niets anders dan een berg papier en inconsistente gegevens. Uit een goed digitaal systeem kunt u waardevolle data halen die u inzage geeft in zaken die u nooit hebt geweten. Wat dacht u van dit rapport:

 Grafiek Inkrease.png

Hier ziet u de ontwikkeling van uw medewerkers over de tijd. Dit geeft u waardevolle informatie over uw medewerkers. Dit is slechts één van de vele rapportages die in Trakstar beschikbaar zijn.

Kortom: het overstappen naar een digitaal systeem gaat buiten dat het u geld gaat opleveren ook zeer waardevolle data leveren waarmee beslissingen m.b.t. de medewerkers beter onderbouwd kunnen worden.

Welke “baas” wil dit nou niet…

Whitepaper Modern Performance Management

 

 

Blog posts

Lees meer

Joost van Eyk

5 tips die helpen om de objectiviteit in prestatiebeoordelingen te verhogen

Performance Management op een hoog niveau is gebaseerd op accurate informatie uit...

Read more
Image of Dries Vinke
Dries Vinke

Is Performance Management eigenlijk wel een primair proces? Deel 2

De essentiële factoren waaraan je MOET voldoen om succesvol te zijn. 

Read more