back to blog

10 belangrijke zaken waar je op moet letten bij de keuze van Performance Management Software.

Staat het moderniseren van de Performance Cyclus ook op jouw strategische HR-agenda dit jaar? Dan kun je wellicht enige hulp gebruiken bij het kiezen van het HR software-programma dat jou ondersteunt bij dit bedrijfskritische proces. In deze blog zetten wij 10 zaken voor je op een rijtje met betrekking tot performance management.

1. Goede software maakt het mogelijk om de strategische doelen van jouw onderneming in lijn te brengen met de persoonlijke doelstellingen van jouw medewerkers. Dit maakt het implementeren van de doelen en doelen evalueren mogelijk. Ook brengt dit een zinvol verband aan tussen de persoonlijke doelen en de organisatiedoelen.

2. S.M.A.R.T. goals: Een doel performance management-systeem moet het mogelijk maken dat managers en medewerkers SMART goals op een makkelijke en overzichtelijke manier kunnen toevoegen. Het management-programma moet ervoor zorgen dat je overzicht krijgt en behoudt. Dus zaken zoals e-mailherinneringen, takenlijsten, percentages van afronding etc. zijn noodzakelijk. Ook moet het mogelijk zijn doelen te cascaderen, d.w.z. dat je als manager voor meerdere medewerkers tegelijk doelen kunt stellen. Dit scheelt je aanmerkelijk veel tijd. Het spreekt voor zich dat de medewerker en de manager samen kunnen werken aan doelen implementeren.

3. Het maken van notities: deze functie zorgt ervoor dat zaken niet worden vergeten en kunnen worden gedocumenteerd. Dit moet makkelijk te benaderen zijn en de mogelijkheid bieden om van het geven van feedback een ongoing proces te maken. Dus niet alleen aan het einde van het jaar als het beoordelingstijd is geworden. Dit maakt het makkelijk om zaken te onthouden en zorgt ervoor dat je niet alles uit moet onthouden, als dat überhaupt lukt... Ook kun je collega's de gelegenheid bieden om onder elkaar feedback te geven over het functioneren, waarmee je een 360 graden feedback cultuur creëert. Prettig is het als een systeem je mailtje stuurt om je te herinneren feedback te geven.

4. Het performance management software-programma moet flexibel zijn en zich aanpassen aan jouw wensen en niet andersom... Komt bij dat je eisen die je nu stelt volgend jaar anders kunnen zijn. Flexibiliteit is noodzaak. Zorg er voor dat je in jouw keuze hier rekening mee houdt en laat de aanbieder jouw bewijzen dat dit daadwerkelijk kan. Anders zit je in een systeem gevangen dat jou niet voldoende flexibiliteit biedt en dat wil je niet.

5. Gepersonaliseerde implementatie: je wilt een systeem dat past bij de cultuur van jouw organisatie. Een goede provider denkt met je mee en laat je de mogelijkheden zien zodat er een systeem ontstaat dat bij je past. Hij/zij denkt met je mee en geeft je advies. Als je een ervaren partij kiest dan krijg je de know-how die de provider bezit erbij. Implementatie is altijd MAATWERK.

6. Trainingen op maat! Het is van eminent belang dat gebruikers goed worden getraind om de software te gebruiken. Dit zorgt ook voor een verhoogde acceptatie van het programma. De software moet makkelijk zijn in gebruik maar ondanks dat is het belangrijk om mensen mee te nemen in de door jou gekozen inrichting. Kies een provider die jouw behoefte goed in schat. Geen eenheidsworst of een standaard aanpak.

7. Kies een programma dat er goed uitziet! Hoe gebruiksvriendelijker uw beoordelingssysteem eruitziet, hoe groter de kans dat gebruikers het zullen omarmen. Kies software met grote knoppen, gemakkelijke workflow, leesbaarheid, vrolijke kleuren en een goede structuur.

8. Support: het is noodzakelijk om goede documentatie beschikbaar te hebben! Of het nu gaat om het verstrekken van een pdf met tips en tricks aan uw managers, of om het hebben van online video's die je helpen; kies een leverancier die dat kan bieden! Ook nieuwe medewerkers zullen je dankbaar zijn dat er documentatie is om ze op weg te helpen.

9: Data is KING! Een veel gehoorde opmerking. Zorg er daarom voor dat een software programma in staat is om je voorzien van de data die het systeem voor je kan genereren. Dat kan zijn in standaard overzichten of de de mogelijkheid om flexibele overzichten samen te stellen. Hiermee helpt het programma jou om beslissen te nemen op basis van data! Systemen kosten geld maar leveren je op dit vlak zeker een goede ROI.

9. Data is KING! Een veelgehoorde opmerking. Zorg er daarom voor dat een softwareprogramma in staat is om je te voorzien van de data die het systeem voor je kan genereren. Dat kan zijn in standaard overzichten of de mogelijkheid om flexibele overzichten samen te stellen. Hiermee helpt het programma jou om besluiten te nemen op basis van data! Performance management- en beoordelingssystemen kosten geld, maar leveren je op dit vlak zeker een goede ROI.

10. Klantenservice: hou bij jouw keuze rekening met het feit dat je de mogelijkheid hebt voor persoonlijke ondersteuning. Dat je dus kunt praten met een echt mens!

Dit is een opsomming van 10 punten waar je rekening mee dient te houden bij de keuze van een softwareprogramma en met de keuze van een leverancier daarvan. Het implementeren van een dergelijk systeem is niet iets wat je even snel doet. Goede softwareprogramma's bieden je nog veel meer dan bovenstaande en je zult versteld staan wat een dergelijk programma je kan bieden! Als je voor een programma kiest dan leert de ervaring dat je er jarenlang mee gaat werken. Dus verzeker je van een goede provider!

Meer weten over wat Trakstar voor jouw onderneming kan betekenen?

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.