back to blog

Trakstar LEARN en het onboardingsproces

In het verleden was Trakstar uitsluitend een programma voor Performance Management. Inmiddels is het uitgegroeid tot een talent ontwikkel Platform. We kennen nu 3 programma's: het originele Trakstar Perform, Trakstar HIRE (een ATS) en Trakstar LEARN. Samen vormen deze het Trakstar Platform. Nu staan we even stil bij de waarde van Trakstar LEARN. 

Dit is een wereldwijd veel gebruikt e-learning programma. Ter illustratie: in 2022 werden er maar liefst 1,1 miljoen trainingen gevolgd in dit programma. Het is dan ook een van de toonaangevende programma's op dit gebied. Veel ondernemingen werken er mee. Eén van de toepassingen is het gebruik tijdens de onboarding van medewerkers.

Trakstar  Learn kan op verschillende manieren helpen bij het onboardingproces van nieuwe medewerkers. Hier zijn enkele manieren waarop het kan bijdragen:

  1. Met een e-learning programma kunnen nieuwe medewerkers gemakkelijk toegang krijgen tot alle benodigde informatie die ze nodig hebben tijdens het onboardingsproces. Dit kan onder meer bestaan uit bedrijfsinformatie, beleidsregels, procedures, product- en servicetraining, en andere relevante materialen. Door de informatie gestructureerd aan te bieden, kunnen nieuwe medewerkers op een consistente manier belangrijke kennis opdoen.

  2. E-learning programma's bieden vaak verschillende interactieve leermiddelen, zoals video's, animaties, quizzes en simulaties. Deze middelen kunnen de betrokkenheid van nieuwe medewerkers vergroten en hen helpen om de aangeboden informatie beter te begrijpen en te onthouden. Interactieve elementen kunnen ook zorgen voor een meer dynamische en boeiende onboarding ervaring.

  3. E-learning programma's bieden flexibiliteit aan nieuwe medewerkers om op hun eigen tempo te leren en te navigeren door het materiaal. Ze kunnen de modules herhalen, belangrijke concepten opnieuw bekijken en de inhoud raadplegen wanneer ze deze nodig hebben. Dit stelt nieuwe medewerkers in staat om zelfgestuurd te leren en geeft hen de vrijheid om zich aan te passen aan hun eigen leerstijl en behoeften.

  4. Het gebruik van een e-learning programma voor onboarding kan efficiënter zijn dan traditionele methoden, zoals face-to-face trainingen. Het stelt nieuwe medewerkers in staat om op afstand te leren, waardoor de noodzaak voor fysieke aanwezigheid en reizen wordt verminderd. Bovendien kan het hergebruiken van e-learning modules voor toekomstige onboardingprocessen kostenbesparend zijn voor de organisatie.

  5. Een e-learning programma kan ook de opvolging en evaluatie van de voortgang van nieuwe medewerkers vergemakkelijken. Het kan bijhouden welke modules zijn voltooid, welke quizzen zijn afgelegd en hoe goed de nieuwe medewerkers de inhoud hebben begrepen. Dit biedt zowel de organisatie als de nieuwe medewerkers inzicht in de leerresultaten en identificeert eventuele hiaten in de kennis die kunnen worden aangepakt.

Het is belangrijk op te merken dat e-learning programma's geen vervanging zijn voor persoonlijk contact en betrokkenheid bij het onboardingproces. Ze kunnen echter wel een waardevolle aanvulling zijn en zorgen voor consistente en gestructureerde kennisoverdracht aan nieuwe medewerkers.

Meer weten over wat Trakstar voor jouw onderneming kan betekenen?

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.