back to blog

Het delen van Multirater feedback in Trakstar

We krijgen nogal eens vragen over de beschikbaarheid van de 360 graden feedback informatie in Trakstar. Dit is de input op het presteren van de medewerker die is verkregen van collega's, andere leidinggevenden of klanten. Via deze blog willen we graag antwoord geven op deze vragen. 

Waarom kunnen werknemers geen 360 graden feedback over zichzelf zien?
 
360 graden feedback is ontworpen om vertrouwelijk te zijn - dat wil zeggen, uitsluitend beschikbaar tussen de multi-rater en de manager. Dit komt omdat we niet altijd de inhoud van de feedback van meerdere beoordelaars weten; het is mogelijk niet altijd passend dat de medewerker die wordt geëvalueerd deze feedback ziet. Dit kan erg pijnlijk en/of vervelend zijn en de relatie tussen de medewerker en de feedback-gever  ernstig beschadigen. Om dat te voorkomen is er gekozen dit af te schermen. 
 
Als zodanig heeft de werknemer op geen enkel moment toegang tot feedback van meerdere beoordelaars via Trakstar, zelfs niet nadat de beoordeling is gearchiveerd. Dit is dus een bewuste keuze van de ontwikkelaars van Trakstar.
 
Zijn er dan geen mogelijkheden om de informatie toch te delen met de medewerker? Er zijn soms situaties waarin managers toch besluiten de informatie van de medewerker die wordt geëvalueerd beschikbaar te stellen.
 
 
Hier zijn drie opties hoe de manager of sitebeheerder feedback van meerdere beoordelaars met de werknemer kan delen:
 
Optie 1: de manager of de administrator kan een PDF van de beoordeling maken. Bij het genereren van de PDF kan de manager ervoor kiezen om de feedback van meerdere beoordelaars te “verbergen”, “tonen” of “te anonimiseren”. Door de feedback te anonimiseren, worden alle beoordelingen en opmerkingen zichtbaar gemaakt, maar worden de namen van de multi-beoordelaar verwijderd. Deze PDF kan vervolgens worden gedeeld met de werknemer via print, e-mail of geüpload naar de persoonlijke werknemersmap.
 
PDF opties
 

Optie 2:  De manager kan de opmerkingen (=comments) die door de 360 graden feedbackgever  zijn geschreven, kopiëren naar hun eigen (manager) comments en als het ware "mee nemen" naar het vergelijkingsrapport. Dit voegt de opmerkingen van de multi-beoordelaar letterlijk toe en citeert de auteur. Dit is dan ook zichtbaar op het vergelijkingsrapport. 

Optie 3: De manager kan de opmerkingen van meerdere beoordelaars in zijn/haar eigen woorden samenvatten dit plaatsen als comment. Dit is zeker een optie als je van een groot aantal personen feedback hebt gehad. 

De flexibiliteit van Trakstar maakt het dus wel mogelijk om de informatie te delen ook al is de afscherming van de gegevens een zeer bewuste instelling. De verantwoordelijkheid voor het delen ligt dus bij de manager. 

360 graden feedback is een BEWEZEN instrument en maakt beoordelen eerlijker!

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.