back to blog

Het herkennen en behouden van de Top Performers in jouw organisatie.

Elke professional heeft de ambitie om zijn carrière te ontwikkelen. Door hard te werken hopen ze dat dit gaat leiden tot een promotie met meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris. Helaas blijkt dat niet het geval te zijn. Vaak gaan organisaties op zoek naar externe instroom. Een studie uit 2015 door WillsTowerWaston laat zien dat meer dan 70% van de medewerkers de aanname doen dat je van werkgever moet veranderen wil je door kunnen groeien.

Deze ontstellende statistiek is slecht nieuws voor die bedrijven die hun beste medewerkers  niet goed begeleiden om hun carrière te ontwikkelen. Verloop onder het personeel is niet alleen killing voor de productiviteit maar zorgt er ook voor dat een organisatie zijn toppers verliest aan andere ondernemingen die de deur wagenwijd hebben geopend voor talenten.

Maar hoe kun je als onderneming identificeren welke medewerkers je niet wenst te verliezen? En wat kun je dan doen om ze te behouden? 

Het identificeren van de Top Performers:
De eerste stap is een nul meting. Dit is soms lastiger dan je denkt vooral als je veel medewerkers hebt. En hoe herken je ze? Sommige mensen doen hun werk onopvallend en werken in alle rust aan een goed resultaat, je zou ze niet direct herkennen als “toppers”.

 De belangrijkste voorwaarde is het hebben van een formeel beoordelingsproces. Dit zal je helpen om medewerkers te identificeren met de volgende kwaliteiten:

 • Zelfstarter: Geweldige medewerkers die altijd gemotiveerd blijven en die in staat zijn alle onderdelen van de functies goed te vervullen
 • Sterke interpersoonlijke vaardigheden: het vermogen om effectief te blijven communiceren en samenwerken onder stressvolle omstandigheden is een eigenschap van een top performer
 • Het produceren van kwalitatief goed werk: Een top performer levert altijd werk dat goed is en beantwoordt aan de eisen die door de onderneming worden gesteld. Of zelfs overtreft!
 • Beslissen met vertrouwen: succesvolle professionals zijn beried om moeilijke beslissingen te nemen en als ze een fout maken daarvan te leren
 • Het aanleren van nieuwe vaardigheden: toppers zoeken naar manieren om professioneel te groeien en zich blijven te ontwikkelen
 • Bereid zijn om feedback en suggesties te ontvangen: medewerkers die openstaan voor feedback en opbouwende kritiek accepteren zijn een waardevol bezit van een onderneming
 • Het creëren van extra taken: een ideale werknemer levert zijn zaakjes op tijd aan en zoek naar andere projecten om op te pakken.
 • Omgaan met druk: topperformers zijn in staat om de uitdagingen van de job aan te kunnen terwijl ze rustig en productief zijn

Je hebt vast wel mensen op de werkvloer die een goede job doen maar mensen die productief zijn en op de bovengenoemde punten scoren kun je niet permitteren om te verliezen! 

Het behouden van Top-Performers.

Nu je hebt gelezen hoe je de topperformers herkent laten we dan eens kijken wat je kunt doen om ze te behouden. In het algemeen zijn er drie simpele stappen die je moet zetten hoe je ze kunt behouden. 

 1. Zorg voor een carrière stappenplan
  Zoals bij het begin van dit artikel reeds gememoreerd hebben professionals de wens om hun carrière te ontwikkelen. Daarvoor is een lange termijnplan noodzaak.  Er zijn maar weinig bedrijven die dit verzorgen voor hun medewerkers. Het is niet dat deze bedrijven geen oog hebben voor de ambitie van hun medewerkers maar heel vaak komt het voor dat medewerkers geen gelegenheid krijgen om hun doelen kenbaar te maken. Daarom blijft de onderneming in het ongewisse. 
  Maak tijdens de beoordelingsgesprekken ruimte om hierover te praten. Vraag aan de medewerker wat hij/zij wenst te bereiken en help hen daarbij. Zorg er voor dat je het goed vastlegt zodat je in de volgende gesprekken er op een gestructureerde manier op terug kunt komen.

Als onderneming dien je er voor te zorgen dat jouw potentials stappen kunnen zetten. Als je van plan bent om binnen jouw organisatie te kijken naar talenten zorg dan voor een succcesionplanning  waarin de stappen staan beschreven die jouw medewerkers moeten zetten op verder te komen. Vervolgens zorg voor een uitdagend trainingsprogramma dat er voor zorgt dat de benodigde vaardigheden zich kunnen ontwikkelen en ze klaar worden gemaakt voor nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden 

 1. Herken goed werk!
  Sommige professionals zijn best wel tevreden met hun carrièreplanning maar uiteindelijk willen ze ook weten of ze op de goede weg zijn en willen zien dat hun harde werken wordt beloond. Ambitieuze mensen die trots zijn op dat wat ze doen goed genoeg is en of ze nog beter kunnen. Soms is het genoeg om “goed gedaan” te zeggen, of een virtuele aai over de bol. Hiermee zijn ze dan weer gerustgesteld en kunnen ze weer een tijdje verder. Er is geen manier om het fout te doen om iemand te laten weten dat je zijn/haar goede werk (h)erkent. Laat het weten tijdens een teammeeting of stuur een mailtje de organisatie in. Dit zijn effectieve manieren om resultaten te herkennen waar een sterk motiverend effect van uitgaat! Ook in een één op één gesprek kun je dat natuurlijk ook doen. 
  Het laten zien van waardering gaat verder dan alleen het werk. Dat kan ook voor een prestatie daar buiten.
 1. Beloon op een passende manier!
  Vanzelfsprekend is het betalen van een goed salaris een voorwaarde om mensen aan boord te houden. Ook al heeft een topperformer het naar zijn zin in de job, iemand blijft gevoelig voor een functie bij de concurrentie als het salaris daar veel beter is. Zorg er voor dat je in ieder geval marktconform betaald, liever nog iets er boven, zeker als je nieuwe medewerker aanneemt. Bespreek het salaris met elke medewerker tijdens het beoordelingsgesprek. Als iemand de verwachtingen overtreft beloon hem/haar daar dan voor. Maar ook als je van mening bent dat iemand meer kan bijdragen maak daar dan notities van en leg vast wat je verwacht en waar je mogelijkheden tot verbetering ziet. Zorg dat je daar dan de volgende keer op terug komt. En als iemand dan toe is aan een vervolgstap, honoreer dat dan. Het is van groot belang dat medewerkers weten dat het zin heeft om de mogelijkheden aan te pakken die de onderneming beschikbaar stelt. Gemotiveerde medewerkers zullen zich bewust zijn van het feit dat het zin heeft dat ze intern doorgroeien in plaats van een stap naar een andere werkgever te maken.

Identificeer en behoudt je beste mensen!

Het is vervelend om een goede medewerker te zien vertrekken en zeker als het een top-performer is doet het extra pijn. Gebruik een goed beoordelingsprogramma om uit te vinden wie jouw beste mensen zijn en doe er alles aan om ze aan boord te houden!

 

Framework Will Help You Grow Your Business With Little Effort.

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.