back to blog

Ben je al toe aan Engagement 2.0

Engagement 2.0 is een term die wordt gebruikt om een vernieuwde aanpak van werknemersbetrokkenheid te beschrijven. In tegenstelling tot traditionele modellen die zich vooral richten op tevredenheidsonderzoeken en jaarlijkse beoordelingen, streeft Engagement 2.0 naar een meer dynamische en geïntegreerde aanpak. Hier zijn enkele belangrijke aspecten: 

  1. Realtime Feedback: Moderne tools zoals Trakstar stellen managers en werknemers in staat om continu feedback te geven en te ontvangen.

  2. Datagedreven Besluitvorming: Meten=Weten. Geavanceerde analytics en KPI’s worden gebruikt om betrokkenheid te meten en te analyseren, wat helpt bij het identificeren van verbeterpunten. Niet alleen op gevoel maar daadwerkelijk onderbouwd met cijfers. 

  3. Persoonlijke Ontwikkeling: In plaats van je uitsluitend te richten op bedrijfsdoelstellingen, wordt er ook aandacht besteed aan de professionele en persoonlijke groei van het individu. Dit kan in de vorm van een Persoonlijk Ontwikkel Plan ( een POP).

  4. Flexibiliteit: Er wordt rekening gehouden met de veranderende behoeften en verwachtingen van het personeel, zoals flexibele werkuren en locatie-onafhankelijk werken. Na de corona pandemie is dit echt een heftige verandering. Ik heb mensen ontslag zien nemen als de werkgever hier niet flexibel mee om gaat.

  5. Technologische Integratie: Digitale platforms, zoals apps en intranet, worden ingezet om werknemers te betrekken en te informeren. Denk daarbij aan het Trakstar Platform voor talentontwikkeling. 

  6. Cultuur en Waarden: Er wordt veel nadruk gelegd op het creëren van een bedrijfscultuur waar werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Toenemend belangrijk om dit goed voor elkaar te hebben. 

  7. Leiderschap 2.0: Leiders worden getraind om te functioneren als coaches en mentoren, in plaats van zich puur als managers op te stellen. De ouderwetse managementstijl kan bij het grof vuil. Een hautaine, arrogante "baas" gaat op het virtuele schavot. En terecht... 

  8. Meetbare Doelen: Engagement 2.0 zorgt voor duidelijk gedefinieerde en meetbare doelen om het succes van de betrokkenheidsinitiatieven te kunnen evalueren.

De implementatie van deze manier van werken vereist een cultuurverandering in een organisatie. Wat helpt is de integratie van moderne technologieën en methodologieën. Het doel is om een werkomgeving te creëren die niet alleen productief maar ook bevredigend is voor de werknemers. Hierdoor wordt getracht het algemeen welzijn te verbeteren, de productiviteit te verhogen en talent te behouden. Of wel een goede Employee Experience. 

Eens praten over een optimale Employee Experience? Vraag een gratis consult aan.

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.