
Wat is de "Employee Experience" en waarom is het van belang?
In tijden dat het bijzonder lastig is om nieuwe en goede medewerkers te vinden en er dus sprake is van schaarste op de arbeidsmarkt zie je een tegenreactie ontstaan. Die reactie is dat ondernemingen zich realiseren dat ze zuinig moeten zijn op de aanwezig werknemers. Die noodzakelijke reactie leidt er toe dat men anders om gaat met de bestaande workforce.
De employee experience laat zich het best omschrijven als de beleving van een medewerker die bestaat uit de verzameling van contactmomenten met collega’s, leidinggevenden en klanten, die leiden tot goede en slechte ervaringen op het werk.
De optelsom van deze ervaringen vormt het beeld dat de werknemer heeft van de organisatie waar hij/zij werkzaam is. De laatste tijd krijgt de employee experience steeds meer aandacht en komt als één van de belangrijkste thema’s naar voren.
Een gratis abonnement op de sportschool genoeg?
Je ziet allerlei creatieve oplossingen voorbij komen. Ik zag laatst op de gevel van een regionaal accountantskantoor de belofte dat de vakantie door de werkgever wordt betaald. Of wil je naar de sportschool op kosten van de werkgever? Het zal zeker bijdragen aan een gevoel van welbehagen van een werknemer. Maar is het voldoende? Vraag je eens af waarom de medewerkers in het verleden vertrokken zijn? Heb je geleerd van de exit-interviews? Wat was de reden?
Ik denk dat er veel maatregelen worden getroffen die tot de categorie "window-dressing" behoren als je de basis niet goed op orde hebt. Hoeveel zin heeft het om een geweldig kerstpakket aan te bieden als de sfeer in de onderneming slecht is en er sprake is van "Management by fear". Dan is het dweilen met de kraan open. Veel belangrijker is om de infrastructuur van de onderneming op orde te hebben.
Zorg voor een atmosfeer waarin je uitdraagt dat medewerkers belangrijk zijn, er echt toe doen. Spreek duidelijke verwachtingen uit, stel realistische doelen en zorg dat alle zaken in orde zijn zodat er een goede performance kan worden geleverd. Dat begint in de top van de onderneming. Hoe zie je überhaupt de waarde van het Human Capital?
Het human capital is het grootste bezit van een organisatie!
Zijn mensen een essentieel onderdeel van de onderneming of ziet men ze als een noodzakelijk instrument. En hoe draag je uit wat het belang is van het Human Capital. Hoe krijg je alle managers met de neus dezelfde kant op als het gaat om omgang met mensen. Het succes en de groei van een bedrijf zijn afhankelijk van de prestaties van de mensen die er werken. Medewerkers zijn de drijvende kracht achter innovatie, klanttevredenheid en winstgevendheid. Een goed georganiseerd people management systeem is daarom essentieel voor het behalen van zakelijk succes. Goede mensen managers begrijpen het belang van continue ontwikkeling en training van hun teamleden. Door middel van gerichte opleidingen en programma's kunnen medewerkers hun vaardigheden en kennis versterken, wat een positieve invloed heeft op de algehele prestaties van het bedrijf. Bovendien vergroot het de motivatie en loyaliteit van medewerkers, wat resulteert in een hogere productiviteit en retentie.
Advies: geef prioriteit aan een goed en eerlijk performance management systeem.
Als je de marathon wilt gaan lopen en je wilt deze haast bovenmenselijke prestatie halen dan doe je dat ook niet op versleten, afgetrapte en weinig steun gevende gympies. Nee dan kies je zorgvuldig goede sportschoenen die je door een expert laat aanmeten. Dat is een belangrijke voorwaarde om de finish te kunnen halen in een acceptabele tijd. Als je als onderneming goede resultaten wilt halen met jouw mensen zorg er dan ook voor dat je de zaken goed voor elkaar hebt. Zorg voor een systeem waarin je goede doelen kunt stellen en ze kunt opvolgen. Zorg voor een gestructureerde manier van feedback geven en leg vast wat je van elkaar verwacht. Biedt ontwikkelmogelijkheden zodat mensen kunnen groeien.
Zorg dat medewerkers intrinsiek gemotiveerd zijn en zorg dat de basis behoeften daarvoor in orde zijn. Autonomie, Mastery en Purpose, dat zijn de pijlers waarop intrinsieke motivatie zijn gestoeld.
Autonomie: geef een bepaalde vrijheid zodat mensen zaken naar eigen inzicht kunnen uitvoeren
Mastery: groeien in een functie, beter worden. Daarmee krijgen mensen vertrouwen in hun kunnen.
Purpose: het gevoel hebben dat je er toe doet. Thuiskomen na het werk en het gevoel hebben een bijdrage te hebben geleverd.
Dit bedoel ik met een infrastructuur. Implementeer dit zorgvuldig waarmee je de basis legt voor tevreden, betrokken en blijvende medewerkers. Dit is de basis.
Weg met dat oude beoordelingsformulier. Dat kan en dat MOET anders!
Dries Vinke
Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.