back to blog

Goede werknemers behouden?

Werknemers behouden heb je grotendeels zelf in de hand! Of is dit een te stellige uitspraak? Dat je er wat aan kunt doen, dat is zeker! Daar moet je een aantal maatregelen voor treffen. Daar gaat deze blog over.

In deze tijd van schaarste is het belangrijk dat je zuinig bent op jouw goede medewerkers. Creëer de voorwaarden waardoor mensen graag voor je (blijven)werken. Dat klinkt eenvoudig maar in de praktijk blijkt het lastig te zijn. Betekent dit dat je dan maar alle eisen die jouw medewerkers stellen moet vervullen? Een enorm salaris? Onbeperkt aantal vakantiedagen? Natuurlijk niet.... Zo werkt het niet. 

Opvallend is om te zien dat bedrijven waar mensen graag voor werken en die dus een laag verloop kennen zich kenmerken door een goede "infrastructuur".  Mensen voelen zich thuis en zijn betrokken bij de werkgever. Waardoor voelen mensen zich thuis? Welke factoren spelen een belangrijke rol? 

Volgens Deci & Ryan, twee invloedrijke arbeidspsychologen en de bedenkers van de zelfdeterminatie theorie,  zijn 3 belangrijke elementen waardoor de medewerkers zich meer of minder betrokken voelen. Bevlogenheid wordt als term ook wel gebruikt. Bevlogen medewerkers zijn veel effectiever en trekken de kar. Die elementen zijn Autonomie, Meesterschap en Betekenisvol werk. 

  • Autonomie: zelfstandigheid, eigen keuzes kunnen maken. Je denkt na over je werk en je voert het ook op die manier uit
  • Meesterschap: jezelf elke dag kunnen verbeteren. Het streven om een meester in jouw vak te worden
  • Betekenisvol werk: werk waarbij je vertrouwen en ruimte ervaart om te doen wat je belangrijk en waardevol vindt.

Deze belangrijke elementen moet je in de gaten houden als wenst dat mensen zich bij jouw onderneming thuis voelen en graag voor deze onderneming willen werken. Zorg er dus voor dat mensen zelf (uiteraard binnen normale grenzen) zaken kunnen beslissen. Een traditionele "baas" is in dit kader vaak killing... Die ontneemt in zijn/haar drang om alles te willen controleren de medewerkers alle gevoel van autonomie. Dit noemt men ook wel micromanagement. Dit type "baas" is gelukkig aan het uitsterven. Als jij in jouw organisatie nog wel dit type leidinggevenden hebt, stel ze dan eens bloot aan een 360 graden beoordeling waar je de medewerkers vraagt wat ze van de stijl van leidinggeven vinden.... Dit kan je eventueel ook anoniem doen zodat mensen eerder vrijuit hun mening durven te geven.

Meesterschap kun je behalen in een cultuur waarbij leren een continue proces is. Vanaf de onboarding tot het pensioen. Stimuleer de ontwikkeling en maak voor elke medewerker een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Leg een bibliotheek aan met opleidingen die je kunt aanbieden in jouw eigen E-Learning omgeving. Evalueer minimaal eens per jaar welke opleidingen iemand heeft afgerond en neem het mee in de eindbeoordeling. Zo borg je het belang van ontwikkeling in jouw organisatie. Uiteindelijk gaat het er om dat iemand die bij je werkt kan concluderen dat hij/zij happy is in de functie. En dat gaat dus veel verder dan alleen een goed salaris. Met name het doormaken van persoonlijke groei werkt zeer motiverend. Het blijkt dat dit effect sterker is en vele malen langer doorwerkt dan bijvoorbeeld een salarisverhoging. 

Het is al met al een cascade van maatregelen die je dient te treffen wil je er voor zorgen dat het verloop zal reduceren. Een geweldig hulpmiddel om bovenstaande te kunnen bereiken is de implementatie van het Trakstar Platform. Hier zit alles in om talenten maximaal tot wasdom te laten komen. Graag reserveren wij tijd om jou te laten zien wat dit voor jouw organisatie kan betekenen. Hoe het werkt en jou als professional helpt met het behouden van goede medewerkers.  Klik op de onderstaande button en plan een afspraak. 

 

Vraag een demo aan!

 

Geef jouw medewerkers een optimale "Employee Experience" met het Trakstar Platform.

Dries Vinke

Dries Vinke is specialist op het gebied van Human Performance Management en reseller van Trakstar, Employee Performance Software. Hij heeft al meer dan 100 ondernemingen geholpen bij de implementatie van Performance Management in Nederland. Daarnaast is Dries auteur van het recent verschenen boek: In 10 Stappen Effectief Performance Management.